DunderZ


DunderZ? Vad är det?

DunderZ är ett finlandssvenskt dansband som bildades i november 2007 av tre killar; Lucas, Kim och Simon. Själva idéen till bandet började i musiksalen i skolan, där man tyckte det skulle vara häftigt att spela musik utanför skolan, eventuellt i ett band. Namnet var redan på klart, det kom från matteläraren som kallades för Dunder.

Killarna började spinna vidare på idéen, och lyckades få en tjej med på kroken, Madeleine (jag!). Det skämtades lite om att hon skulle kunna spela synth och sjunga lite, och ett tu tre kontaktar Lucas henne och frågar om hon inte kunde komma till Korsbäck på tisdagskvällen med sin synth. Lite överraskad var hon över att det faktiskt verkade bli allvar, men självklart åkte hon.

Så småningom hade Lucas också frågat Philip, en i klassen under, om inte han kunde tänka sig att ta med sin gitarr och pröva att komma och spela. Javisst kunde han det. Och vips, DunderZ hade uppstått. Men dansbandsmusik, det var ännu inte en klar femma. Dock fanns det någon dansdandslåt på repertoaren, och efter att ha spelat märkte de unga musikerna att det svängde riktigt bra, varför inte satsa på dansband?

Redan till vintern 2008 lyckades DunderZ haffa åt sig en spelning, men på grund av förhinder deltog inte Madeleine i den spelningen. Efteråt rullade spelningarna bara in. Och DunderZ spelade. Och DunderZ fick bra kritik. Och DunderZ kände sig peppade att fortsätta.


Det blev Närpes, Korsholm, Åbo, Åland, Åbolands skärgård ... Det gick bättre än vad man hade trott. Våren 2009 tyckte man att det var dags att göra en demo, sagt och gjort. "Corrine Corrina" hette den, innehållande 4 låtar. I samma veva hamnade gänget i radio och i ett tv-program som heter Närbild.

Därefter rullade allt på som det skulle. Våren 2010 bestämde sig dock Philip för att hoppa av, och DunderZ fortsatte med bara fyra medlemmar. Till sommaren kunde man även se DunderZ i tv-programmet Strömsö.

Mot julen 2010 blev det tal om att en ny gitarrist skulle behövas. Och vad vore mera perfekt än att Lucas's kusin Markus kunde hoppa in? Han kom, spelade, och stannade.

DunderZ 2011. Fr. V: Simon Norrvik, Kim Österback, Madeleine Ingves, Lucas Appel, Markus Hammarberg.

DunderZ bestod återigen av fem medlemmar, och vintern 2011 började de spela in sin andra skiva, Kärlek över alla gränser. Det blev en singel med 4 låtar, som kom ut i slutet av maj. Singeln finns nu att köpas runt om i Syd Österbotten, och även på kommande spelningar finns den att köpas.

Framtiden för DunderZ ser ljus ut. Nästa år åker dock killarna till militären, men DunderZ tänker fortsätta ändå. Kanske det blir en liten paus bara?


Fick lust att skriva lite om mitt band. Hade egentligen bara tänkt skriva lite fakta, men det blev en "liten" historia om oss istället. Känns häftigt att skriva sådär om sig själv, haha!
Det är faktiskt otroligt coolt att det har gått såhär bra för oss. Det trodde jag nog aldrig, för att vara ärlig. Lite kämpigt har det förstås varit ibland, speciellt när vi bara var fyra, men vi gav inte upp. Ibland känns det nog som att man skulle vilja ta en paus, men jag tror nog jag kommer att sakna alltihopa då. Man har ju i alla fall något att göra om helgerna och in i veckorna! Dessutom känns det som en god gärning när man får spela för folk som mera än gärna dansar till musiken. Det är en härlig känsla! '

Dansband, det är faktiskt riktigt häftigt!